Vanthournout Hendrik

Startpagina 

Hobby's

Favorieten

Gastenboek

 

 Geschiedenis van het Paintball ??

Bij paintball draait het in de basis maar om één ding; het met een verfvlek markeren van je tegenstanders. Afhankelijk van de manier en de locatie waar het gespeeld wordt (individueel of in een team, recreatie of toernooi, in een bos of op een Sup`Air veld) verandert het spel format.

In 1981 mondt het gesprek over jagen tussen twee vrienden (een effectenhandelaar op Wallstreet en een boswachter) uiteindelijk uit in de vraag wie van de twee de beste vaardigheden bezit om in “het wild” te overleven. Wanneer er na zes maanden nog geen uitzicht is op een duidelijke uitkomst van de discussie, besluiten ze de proef op de som te nemen. Beide gewapend met een paintball pistool (toen nog gebruikt voor het markeren van koeien en bomen) en wat paintballetjes beslechten ze de discussie in een duel. Na afloop van het duel hebben ze allebei het gevoel op “iets groots” te zijn gestuit en ze besluiten te kijken hoever ze het door kunnen ontwikkelen.

Het duurde niet lang voordat de eerste paintball game (de naam welke ze bedacht hadden was “The National Survival Game”) werd gespeeld. Twaalf vrienden speelden het spel op een terrein van ruim 40 hectare, ze hadden allen ten doel om alle twaalf vlaggen te veroveren zonder geraakt te worden. Uiteindelijk werd het spel gewonnen door een boswachter, hij wist alle twaalf vlaggen te pakken zonder zelf ook maar één schot te lossen. Na die eerste game verbreide paintball zich snel, door het hele land heen werd het in stukken bos door kleine groepjes gespeeld. Op sommige plekken werd het spel in teamverband gespeeld, maar over het algemeen was het iedereen voor zich.

In 1982 opende het eerste commerciële paintball veld zijn deuren en in 1984 werd de eerste “indoor” locatie geopend. Deze plekken werden meer en meer sociale hotspots, waar grote groepen spelers zich ophielden en tegen elkaar speelden en er werd steeds minder ‘gewoon’ op een afgelegen stuk bos gespeeld. Door de enorme groei van het aantal spelers werd het spel al snel voornamelijk door teams gespeeld en ontstond er bovendien een scala aan verschillende nieuwe spelvormen. Het format “capture the flag” bleef het populairst, maar ook offensieve/defensieve scenario’s waren erg populair. Ondertussen bleef naast het aantal deelnemers ook de commerciële interesse in paintball sterk groeien.

In 1983 werd het eerste professionele paintball toernooi serie (de National Survivor Game Championship) georganiseerd. Deze toernooien werden in het bos gespeeld, daarbij werd voornamelijk gebruik gemaakt van natuurlijke hindernissen. Op de verschillende speeldivisies na was er nauwelijks enige overeenkomst met de manier waarop toernooien nu gespeeld worden.

Een van de grootste veranderingen in de sport vond plaats toen commerciële velden het zogenaamde “speedball” introduceerden. De bij speedball behorende kleine velden zorgden voor meer en vooral snellere actie (dit in tegenstelling tot het ‘oude’ format waarbij spelers eerst een kwartier moesten lopen om überhaupt iemand te zien), hierdoor ging bovendien de verkopen van het aantal paintballetjes omhoog (de spelers schoten nu constant op elkaar) en dus werd er door de commerciële velden meer geld verdient.

In 1996 vond alweer een grote verandering plaats, een Fransman bedenkt het “Sup`Air ball™” concept. Hierbij worden de objecten vervaardigd uit kunststof waardoor er een breed scala aan (nieuwe) objecten en vormen mogelijk is. Dit nieuwe concept is tot op heden de grootste verandering in paintball, hierdoor verhuisde het spel uiteindelijk van het bos naar officiële sportvelden. Bovendien ontstond er door het gebruik van Sup`Air velden een enorme variatie aan veldontwerpen waarmee er een extra dimensie aan het spel toegevoegd werd. Bovendien wordt het een stuk eenvoudiger om bijvoorbeeld op een stuk weiland een paintball veld neer te zetten en toernooien te organiseren, dit alles zorgt voor extra groei in het aantal paintball toernooien en spelers.

Rond 1991 waait paintball over naar Europa en rond 1992 naar Nederland, de commerciële paintball bedrijfjes schieten als paddestoelen uit de lucht en paintball wordt dé activiteit voor bedrijfsuitjes. De populariteit van paintball als hobby/sport blijft echter achter, niet in de laatste plaats omdat een groot deel van de ondernemers hun klanten ‘dom’ houden en nauwelijks informatie verstrekken over de mogelijkheden om een eigen uitrusting aan te schaffen en zelf te gaan paintballen.

Het duurt dan ook tot 2002 voordat in Nederland het eerste (internationale) toernooi gehouden wordt en pas in 2003 begint de Nederlandse toernooi scène zich te ontwikkelen. Langzaam ontstaan er teams en worden er sporadisch toernooien georganiseerd. Op dat moment is dezelfde ontwikkeling in de omringende landen al ongeveer 9 jaar aan de gang. In zowel Duitsland, België, Frankrijk als in Engeland worden met enige regelmaat nationale en internationale toernooien georganiseerd.

De marker/technologie
Vanaf het ontstaan van paintball zijn spelers al bezig om hun eigen marker beter en vooral sneller te laten schieten. De standaard marker (figuur 5) werd al snel aangepast (figuur 6) en in 1986 resulteerde dit in de eerste semi automatische marker (figuur 7), vanaf dat moment gingen de ontwikkelingen steeds sneller. Steeds meer spelers gingen zelf in hun schuurtje aan de slag. In 1991 werd het eerste perslucht systeem in de sport geïntroduceerd, wat een verhoging van de veiligheid betekende. De mondingsnelheid is met perslucht aanzienlijk beter te controleren dan met CO2 het geval was. Bovendien bevroren de markers bij CO2 wanneer spelers snel achter elkaar vuurden.

Toen de industrie paintball ontdekte, gingen ook de ontwikkelingen steeds sneller, Crossman Corporation, Daisy Air Riffle Company (producent van BB en luchtdruk pistolen), Leader Industries (fabrikant van sport- en industriële veiligheids kleding) en JT USA (producent van motorcross veiligheids producten), de farmaceutische industrie in samenwerking met R.P. Scherer (producent van softgel capsules voor medicinaal gebruik) zijn maar een paar grote bedrijven die paintball producten ontwikkelen, produceren en verkopen.

In het midden van de jaren 90 werd door Daisy met de oprichting van een nieuw
bedrijf Brass Eagle, zeer succesvol, de massa markt bereikt (inclusief Wallmart en Kmart (grote Amerikaanse supermarktketens)). Ondanks het feit dat de traditionele markt van commerciële velden de productlijn van Brass Eagle (van instapwapens met een betrekkelijke kwaliteit) boycotte, lukte het toch; de paintball uitrusting was beschikbaar voor jan met de pet. De wijdverspreide verkoopmogelijkheid was een zeer belangrijke katalysator voor de naamsbekendheid van het woord ‘paintball’. De daaropvolgende enorme groei in de jaren 90 en 2000 heeft er voor gezorgd dat het zeer moeilijk is om iemand te vinden die nog nooit van paintball heeft gehoord, groter toernooien worden dan ook gesponsord door grote merken, zoals Budweiser, Pepsi-cola en Fuji Film.

Ondanks alle ontwikkelingen in de voorgaande jaren zou het nog een kleine tien jaar duren voordat de eerste electro-pneumatische marker geïntroduceerd werd (figuur 8). Sinds de introductie van dat eerste model is de markt zeer snel gegroeid en volgen de innovaties elkaar steeds sneller op. De meeste fabrikanten lanceren dan ook elk jaar een nieuw model met nog meer technische snufjes dan het vorige model (figuur 9) en sommige fabrikanten presteren het zelfs om dit elk kwartaal te doen.

Door de jaren heen heeft de sport paintball op veel vlakken een duidelijke evolutie ondergaan, de sport is bijvoorbeeld ook aanzienlijk veiliger geworden, zowel voor de speler als voor het milieu. Niet alleen worden de markers voorafgaand aan elk spel verplicht op een veilige mondingsnelheid afgesteld, maar er wordt bovendien met “full face” maskers gespeeld. Het aantal verschillende markers en de vuursnelheid is enorm gegroeid en ook de samenstelling van de paintballetjes is verandert van een product op oliebasis naar een volledig biologisch afbreekbaar product. Daarnaast is de sport van een individueel spel geëvolueerd tot een volwaardige teamsport.

 

Deze uitleg komt van volgende website www.paintballportaal.be

 

Terug naar Paintball